Seitsemän ajatusta yrittäjyydestä

Olen ollut päätoiminen yksinyrittäjä nyt kuutisen vuotta. Lukuun ottamatta vuoden sijaisuutta toisessa mainostoimistossa, jolloin yritys oli horroksessa.

Yrittäjän matka ei ole ollut pitkä, mutta alku kuitenkin. Sen varrelta on tarttunut mukaan sekalaisia huomioita yrittäjyydestä. Keräsin alle niistä seitsemän. Neuvoiksi tai viisauksiksi en niitä silti kutsuisi. Viisauksia saa lausua vasta kun on täyttänyt seitkyt.

Tee rohkeita lupauksia

Suomalaiset aivot on viritetty syntymästä saakka vaatimattomalle taajuudelle. Älä ole turhan varovainen! Osaat enemmän ja parempaa kuin luuletkaan. Jos uskot, että tämän pystyt ehkä tekemään, lupaa se ja vähän enemmän. Saat kyllä apua matkan varrella. Pienen paineen alla ihminen terästäytyy. Ja kun homma on tehty, olet oppinut jotain uutta. Siinäkin tapauksessa, jos meni reisille.

Ole itsevarmempi kuin oletkaan

Rinta ulos, leuka ylös ja suu hymyyn! Ei leuhkasti vaan niin, että otat tilan, joka sinulle kuuluu. Näytä, mitä sinulla on tarjolla, miksi teet mitä teet ja miksi sinulta kannattaa ostaa.

Näy verkossa

Taistelet tuulimyllyä vastaan, jos suhtaudut verkkonäkyvyyteen tuskallisena pakkopullana. Verkossa on joka tapauksessa pakko näkyä. Aito sisältö toimii parhaiten, liika tyrkyttäminen ei mene läpi. Jos et itse ehdi tai osaa, osta palvelu asiantuntijalta. Verkkosivut, some, ehkä myös video, blogi ja digimainonta. Poimi ne, jotka tuntuvat omilta ja joita viisaammat sinulle suosittelevat.

Tee paperityöt ja muut pakolliset hommat pois heti

Älä lykkää tylsiä rutiineja ja todo-listalla olevia asioita. Jos joku asia on mielessä, tee se heti pois kiusaamasta. Mieluiten illalla tylsistyneillä aivoilla, ei terävimpään työaikaan. Vuorokausirytmi voi tietysti olla toisella toisenlainen, mutta jokaisella on sama määrä tunteja. Kun asioiden ei anna kasautua, aikaa niiden hoitamiseen on kyllä.

Ole nöyrä, ahkera ja aina ystävällinen

Kukaan ei tykkää ylimielisistä rehvastelijoista. Ystävällisellä käytöksellä osoitat, että kunnioitat asiakkaitasi, yhteistyökumppaneitasi ja muita kanssaihmisiä. Ihminen on tunnetusti kuin peili; sitä niität mitä kylvät. Mököttäjään verrattuna mussukan mahdollisuudet saada hyviä asioita takaisin ovat moninkertaiset.

Älä selitä

Paperisota, verottaja, pätkivä nettiyhteys, toimimaton tulostin, risa virtajohto tai sekään, että Suomi on mielestäsi paska maa ei ole asiakkaasi murhe. Älä selitä vaan järjestä asia kuntoon.

Into kantaa ja ajaa eteenpäin

Latteus mutta tosiasia. Kun työ on elämän parhaimmistoa ja tekijä on mahdottoman innostunut siitä mitä tekee, yrittäjyydestä tulee elämäntapa. Kaikkia kuluneita työtunteja ei osaa edes ajatella työtunteina. Jokainen päivä ei tietenkään ole yhtä yksisarvisen laukkaa ja auringonpaistetta, mutta suuressa mittakaavassa työ on aika hienoa. Jos säännönmukaisesti aamuisin ahdistaa, suositan harkitsemaan toista alaa.


Tästä tuli yllättävän komenteleva blogaus, mutta tarkoitus oli positiivinen.

On sanomattakin selvää, etten ole ihmisen mallikappale. En onnistu aina noudattamaan omia oppejani. Tänään ainakin tiedän vähän enemmän kuin yrittäjyyden alkukahinoissa.

Harkitsetko yrittäjyyttä?

Jos olet oikein hyvä siinä mitä teet, sulla on ässä liikeidea tai olet muuten vain lapsellisen innostunut alastasi, anna palaa!

Yrittäjyys voi olla täsmälääke siihen epämääräiseen tunteeseen, että kaikki on periaatteessa hyvin, mutta jokin ei ole kohdallaan. Yrittäjän toimeentulo on ehkä epävarma, mutta saat vastineeksi merkityksellisyyttä, hallinnan tunnetta ja fiiliksen, että teet juuri sitä mitä haluat tehdä.

Jaa ja tykkää
Facebook
LinkedIn