Töitä kotona vai toimistolla?

Moni tekee nykyään töitä kuussa tai maassa, omassa vuorokausirytmissään. Lienee makuasia, työskenteleekö kotona, toimistolla, autiolla saarella vai eräteltassa. Aamulla, päivällä vai yöllä.

Itse nautin suunnattomasti siitä, että voin aamuisin valita, lähdenkö toimistolle vai jäänkö kotikonttorille. En aio liputtaa jommankumman puolesta. Kumpikin on omalla tavallaan tarpeellinen.

Olen tehnyt jo vuosia töitä kotona. Vaikka työpisteeni oli aikaisemmin keittiönpöydän, tiskarin ja pyykinpesukoneen välissä, kirjoittajalle se ei ollut ongelma. No, puhelinpalaverien aikana ei kannattanut huudattaa lakanapyykkiä.

Yleisesti mulla ei ole koskaan ollut vaikeuksia siirtyä työvaihteelle ja irtautua siitä kotioloissa. Aamulla puuro ja kahvi suuhun, läppäri auki ja hommiin. Iltapäivällä luukku kiinni ja that’s it. Iltahommia teen vain, jos tilanne sitä huutaen vaatii.

Tykkään kotitoimiston työrauhasta ja hyötysuhteesta. Kun hahmottelen mielessäni seuraavaa tekstisisältöä, tyhjennän vasemmalla kädellä tiskikonetta ja ripustan kolmannella pyykkejä. Win-win-win.

Nyt Kaarinassa mulla on erityisen kiva kotitoimisto. Okei, miehen kanssa yhteinen, mutta kerralla huoneessa voi olla vain yksi seriffi.

Silti mulla on ollut jo vuosia myös erillinen työpiste. Aluksi Logomossa, sittemmin Mahon Digitalin toimistolla, Electrocityn Werstaalla ja nyt Turun keskustassa Grundlagessa. Miksi? Koska muuten lähtee järki.

No ei. Mutta on terveellistä jättää pari kolme kertaa viikossa pierukalsarit kotiin ja näyttää naamaansa ihmisten ilmoilla.

Grundlage eroaa aikaisemmista toimistopaikoistani silviisii, että Grundis on luovan yrittäjäkollektiivin lisäksi mainostoimisto. Aikaisemmissa paikoissa viereisen pöydän tyyppi saattoi tehdä työkseen mitä tahansa. Ai myyt aurinkopaneeleja? Kamalan mielenkiintoista, mutta ei mulle millään tavalla hyödyllistä.

Nyt ympärillä on markkinointialan kollegoja, joiden kanssa voi juonia yhteisiä projekteja. Voin vaatia vertaistukea ja vastauksia tyhmiin kysymyksiini. Asiakkaitakin on kivampi kutsua keittiönpöydän sijasta oikeaan neukkariin. Ylimmäisestä kuvasta näkyy, että Grundiksen tiloihin kehtaa kutsua hienompaakin herrasväkeä.

Oletko työnantaja ja suhtaudut etätyöhön epäilevästi? Ota etätyömahis edes hetkeksi kokeiluun. Ymmärrän, että ihmisten pitää olla paikalla ja saatavilla. Ajattelet, että joku roti täytyy olla. Täällä voi pirskatti holtittomasti rampata ees taas.

Mutta pieni liikkumavara on tekijälle suuri asia. Kun osaajalla on fiilis, että häneen luotetaan ja hän voi hallita ajankäyttöään, hyvästä tekijästä voi jalostua ihan hemmetin loistava tekijä.

Jaa ja tykkää
Facebook
LinkedIn