Kirjoittaminen ei ole salatiedettä

AK-13-rajattu-1024x790.jpg

Kirjoitin viime kesänä Briiffin blogissa kirjoittajan blokista. Pohdin, miten kirjoittaminen ei ainakaan etene ja miten blokin voi yrittää nitistää. Näkökulmani kirjoittamiseen on tietty rajallinen ja markkinointiviestinnän lainalaisuuksien kehystämä. Lillukanvarsi tai härkänen, tosiasia on, että kirjoitan työkseni ja tykkään mahdottomasti siitä mitä teen. Uskallan jo kutsua itseäni ammattikirjoittajaksi.

Olen aina halunnut möyriä kirjaimissa, sanoissa ja lauseissa. Se on parasta mitä tiedän, mutta ymmärrän täydellisesti, jos toinen intohimoisesti vihaa. Itse taas ihailen käytännön työn tekijöitä. Niitä, joiden osaamisella olisi oikeasti merkitystä, jos maassa olisi kriisi. Ja kodinhengettäriä, joiden kakut ja soossit eivät koskaan epäonnistu.

Kuka tahansa voi silti kirjoittaa. Copywriterin myymää tekstiä arvioidaan tiheällä seulalla, mutta jos teet työksesi jotain muuta, ihan turha pingottaa. Kukaan – edes ammattikirjoittaja – ei saapastele ympäriinsä arvostelemassa muiden tekstejä. Kielivirheiden bongailusta kiksejä saavat itseoppineet pilkunnussijat voi jättää omaan arvoonsa. Sisältö ratkaisee. Sisältö on kunkku.

Kaikkia konnankoukkuja en paljasta, mutta alla muutama alkuperäisestä blogauksesta sovellettu kirjoitusvinkki. Ja muutama uusi.

Varo näitä

Inspiraation odottelu. Inspiraatio sminspiraatio. Sori, mutta se välttämättä koskaan tule. Keitä kahvit, laita reinot jalkaan, istu ja aloita. Kun kirjoitat edes vähän sinne päin, saat nytkäytettyä homman alkuun. Aloittamisen tuska helpottaa, ja saatat jopa innostua.

Kun on kaikkea muuta. Muttaku kaupassakäynti ja imurointi, katson vain tämän yhden jakson, vielä vessanpöntön tausta ja eteisen lattialistat. Älä lykkää. Täydellistä hetkeä ei ole eikä tule – se täytyy ottaa.

Emmä osaa, ei ole mitään sanottavaa. Osaat kyllä ja on sinulla! Kun olet päättänyt kirjoittaa, pidä asenne ryhdikkäänä ja ole luottavainen. Epäröinti ja uskon puute ovat hirvittävän huonoja lähtökohtia, noh oikeastaan millekään.

Sadan vuoden valmistelu. Huolellinen valmistelu ja taustatyö ovat tietysti hyviä ja välttämättömiä asioita, mutta lopulta täytyy vain repäistä ja aloittaa.

Älä jarruttele. Kun pääset vauhtiin, anna palaa. Voit muokata kieltä ja tekstin rakennetta myöhemmin. Muista, että kukaan ei näe prosessiasi – ainoastaan valmiin tekstin. Vain sinä tiedät, että tangosit lauseiden välissä imurinvarren kanssa. Ja että kun teksti jumitti, kirjoitit näytölle kymmenen perkelettä. Kukaan ei tiedä, ketään ei haittaa!

Kun mikään ei riitä. Älä hinkkaa ja hinkkaa. Kun olet viimeistellyt tekstin ja tarkistanut sen pari kertaa, päästä siitä irti ja julkaise. Siirry eteenpäin, ja älä katso taakse.

Suosi näitä

Kirjoita idea heti muistiin. Muistiinpanovälineiden puuttuminen ei käy selitykseksi. Jokaisella on puhelin, jota lääppii joka tapauksessa. Jos unohtelet helposti, sitä suuremmalla syyllä idea kannattaa naputella muistiin heti, kun se tulee mieleen.

Luo mukavat olosuhteet. Ellet ole rakkausrunoilija, räppäri tai blueslaulaja, kärsimys ei kirkasta kruunuasi eikä tee tekstistä parempaa. Syö ruokaa, juo vettä, älä palele, ole tulipalokiireessä, melussa tai kuolemanväsynyt.

Luetteloi. Jos ei millään irtoa, kirjoita vain lista asioista, joita haluaisit käsitellä. Saat rangan, jota on helpompi työstää eteenpäin kuin tyhjää sivua.

Hyppää jumien yli. Jos jumiudut, älä jää huokailemaan hankalan kohdan ylle. Jätä se avoimeksi ja kirjoita seuraavasta aiheesta. Kun palaat ongelmakohtaan, olosi on levollisempi ja ratkaisu saattaa pompsahtaa kuin itsestään.

Kirjoita mitä tahansa. Naputtele vapaasti, mistä tahansa aiheesta. Vaikka kauppalista. Saat ainakin tuntumaa kirjoittamiseen. Toisena ääripäänä saatat avata piilevien traumojen lippaan ja huomaat, että olet avautunut kolme tuntia putkeen, kunnes läppäristä loppuu virta.

Tee jotain muuta. Lähde kävelylle. Kokkaa. Lue kirjaa. Haravoi. Pussaile. Leiki muksujen kanssa. Kahvittele. Mutta älä liian kauaa. Palaa virkistyneenä ja yritä uudestaan.

Hellitä. Älä väkisin. Pidä taukoja. Venyttele. Lepää. Yön jälkeen teksti voi vielä jalostua. Ehkä saat nukkuessasi sen parhaan idean.

Anna-Kaisa

Copywriter, joka rakastaa kirjoittamista, riuskaa liikuntaa ja yrittäjän vapautta. Jos ei nyt, niin milloin?

Edellinen
Edellinen

Kaksikielisyys on enemmän kuin kaksi kieltä

Seuraava
Seuraava

The right to write in English