Introvertin niksit menestykseen

Oletko introvertti, ja sulla on jatkuvasti väärinymmärretty olo? Tiedän, miten turhauttavaa se voi olla.

Kirjoitin muutama vuosi sitten introvertin sisäisestä maailmasta. Se on edelleen yksi eniten huomiota herättäneistä postauksistani. Suomessa siis piisaa ihmisiä, joille ekstroverttien pelisäännöt aiheuttavat päänvaivaa.

En ole ihan puhdasverinen introvertti. Viihdyn ihmisten seurassa, en ole ujo enkä erityisen vetäytyvä. Mutta useamman tunnin pakko- tai yllätyssosiaaliset tilanteet uuvuttavat. Mulla tulee ikään kuin ämpäri täyteen, valtava väsymys ja pääperunamuusi. En yksinkertaisesti enää jaksa seurustella tai ottaa vastaan tarjottua tietoa. Kuulemani asiat jäävät muutenkin huonosti mieleeni, käsittelen asioita näkemällä ja lukemalla. Taipumus haittaa työelämää, mutta sen kanssa täytyy vain elää, tehdä pirusti muistiinpanoja ja pitää käden ulottuvilla aina vettä ja välipalaa. Kahvin kanssa ei kannata överöidä.

Näin olen itse raivannut tietäni maailmassa, jossa ei aina voi olla oma itsensä.

Valmistaudu huolellisesti. Luonnehditko itseäsi haaveilijaksi tai tarkkailijaluonteeksi? Niin mäkin, mutta valitettavasti se käy harvoin selitykseksi. Sosiaalisessa tilanteessa pitäisi pysyä kärryillä keskustelussa ja suu olisi hyvä saada auki. Mieti etukäteen, mistä siellä saatetaan puhua. Keksi ideoita, keskustelunaiheita ja kysymyksiä. Älä odota luontevaa taukoa keskustelussa, koska sitä ei tule. Ei ainakaan ekstroverttivoittoisessa kokoontumisessa.

Tarkkaile muita ja ota opiksi. No nyt! Päästä tarkkailijaluonne täyteen potentiaaliinsa. Tarkkaile keskustelevan porukan dynamiikkaa, tai valitse kohteeksi yksi karismaattinen tyyppi. Mistä aiheista he keskustelevat? Millaisia kysymyksiä he esittävät? Millaisella tyylillä ja äänensävyllä he puhuvat? Millainen on heidän kehonkielensä? Millaisia ovat heidän eleensä ja ilmeensä? Vältä silti oudon tyypin maine, älä tuijota.

Matki. Kyllä! Aloita yksinkertaisesti jäljittelemällä sitä, mitä olet nähnyt ja kuullut. Vähitellen sosiaalinen koodi alkaa tulla luonnostaan, miettimättä ja pusertamatta. Kun pääset alkuun, pian pyörät alkavat pyöriä kuin itsestään, keskustelu johtaa seuraavaan ja yhtäkkiä maailma on sulle auki.

Hyöty irti vähäpuheisuudesta. Vaikka introvertti olisi samanlainen tallaaja kuin puheliaampi toverinsa, vähäpuheinen voi saada älykön leiman. Mitä sitten, vaikka miettisit, mitä suklaalaatua ostaisit viikonlopuksi tai montako jaksoa Rahapajaa sulla on vielä jäljellä. Yhtä hyvin saattaisit pohtia suurta eettistä, etnistä tai sosioekonomista ongelmaa tai hioa mielessäsi markkinointiviestinnällistä tähtikonseptia. Vaikeneminen on monesti kultaa.

Vietä aikaa ekstroverttien kanssa. Ei siksi, että ekstrovertin tyyli olisi parempi tai erityisen esimerkillinen. Ekstrovertin kanssa kannattaa seurustella siksi, että introvertin on hyvä altistua erilaisten ihmisten jutuille ja näkökulmille. Ekstrovertti tuo takuuvarmasti esiin omansa. Pelkästään muiden vähäpuheisten kanssa nysvääminen voi ylläpitää yksipuolista ja yksitoikkoista maailmankuvaa.

Älä näyttele ekstroverttia. Hetkellisesti se on suotavaa, jopa pakollista. Vai miten sujuisivat puhelinkeskustelut ja työpalaverit tyypiltä, joka ei välitä osallistua keskusteluun. Mutta jos yrittää koko valveillaoloaikansa taistella luonnettaan vastaan, käy se valtavan raskaaksi. Jokaisesta päivästä tulee kivireen vetoa ja lumihangessa rämpimistä. Se nakertaa vähitellen iloa, tehoa ja luovuutta. Ei sellaisissa fiiliksissä kukaan menesty.

Hyväksy. Iso stressimörkö ja mielenpahoitus väistyvät, kun hyväksyt sen mitä olet. Hyväksy samalla ne itsellesi sopivat keinot, joilla voit luovia sosiaalisten ohjusten maailmassa, nauttia matkasta ja menestyä omilla ehdoillasi.

Anna-Kaisa

Copywriter, joka rakastaa kirjoittamista, riuskaa liikuntaa ja yrittäjän vapautta. Jos ei nyt, niin milloin?

Edellinen
Edellinen

<3 Turku

Seuraava
Seuraava

Vauvavuoden viisauksia